1. Hjem
  2. Blog
  3. Hobby & Kreativitet
  4. Akryl vs. Akvarel: Forskelle og hvilken skal du vælge?

Akryl vs. Akvarel: Forskelle og hvilken skal du vælge?

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Lær om forskellene mellem akryl- og akvarelmaling. Opdag fordele ved akryl som holdbarhed og dækkeevne, og se hvad der gør hver teknik unik.

Udgivet af:

Opdateret:

05-11-2024

Læsetid:

5m

Guide til akrylmaleri: Sådan kan du komme godt i gang med at male malerier på Lærred

Akrylmaleri er en spændende måde at udtrykke sig kreativt på og er populært blandt begyndere, fordi det er nemt at arbejde med og man kan nemt male et lærred over – hvis det bliver forkert.

Når du starter, er der dog en række begynderfejl du kan undgå ved at tage et grundkursus.

Akrylmaling adskiller sig fra akvarelmaling ved at man kan male i rigtig mange lag uden at lærredet smuldrer. Begge malemetoder bruges af kunstnere på tværs af stil og med forskellige formål. Men akvarelmaling og akrylmaling har nogle markante forskelle, som er vigtige a

Akryl vs. Akvarel: Hvad er forskellen?

Før vi dykker ned i akryl-teknikkerne, lad os se på de største forskelle mellem akryl- og akvarelmaling, så du forstår, hvad der gør akryl så særligt:

  • Bindemiddel og konsistens: Akrylmaling bruger et akrylbindemiddel, som gør det tykkere og mere dækkende end akvarelmaling, der er baseret på arabisk gummi. Hvor akvarel er let og gennemsigtig, er akryl mere pigmenteret og skaber stærkere, dækkende farver. Det betyder, at det er en god ide at lære mere om, hvor lidt eller hvor meget maling du skal bruge til dit formål.
  • Tørretid: Akryl tørrer hurtigt, ofte inden for få minutter, hvilket gør det ideelt til at bygge op i lag. Akvarel tørrer også hurtigt, men når det først er tørt, kan det reaktiveres med vand og det kan reagere ved - at det du har malet – bliver opløst igen og ødelægges. Derfor indrammes akvareller oftest med glas og ramme, når de er færdige. Akrylmalerier kan man hænge direkte op på væggen, når ens maleri er færdig malet. Akrylmaling tørrer til gengæld til en permanent, vandfast overflade, som ikke kan ændres bagefter. Akrylmalingen er meget holdbar.
  • Gennemsigtighed vs. dækning: Akvarel giver et blødt, lagdelt udtryk, der er ideelt til landskaber og skygger. Akryl skaber derimod mere mættede farver på lærredet og giver mulighed for fuld dækning. Der findes dog også metoder til at male et maleri op i transparente lag.
  • Effekter og tekstur: Akvarel flyder let på papiret og skaber drømmende effekter, mens akryl giver mulighed for både glatte og strukturerede overflader og kan bruges på lærred og træ og meget mere. Akrylmaleri på papir bliver for tungt at arbejde med, og her vil du ikke opleve at farverne vil flyde nok. Så det anbefales ikke medmindre du arbejder med farve flader.

Hvad skal du bruge til akrylmaling?

For at komme godt i gang med akrylmaleri på lærred er der nogle grundlæggende materialer, du skal bruge:

  • Akrylmaling – Start med et grundlæggende sæt primærfarver (rød primær, cadmium orange, blå cyan, ultramarineblå, og Cadmium gul), mørkebrun samt hvid og lidt sort. Disse kan blandes til et væld af nuancer, hvilket gør det nemt at lære farveblanding.
  • Pensler – Til akryl kan du bruge syntetiske pensler, da de håndterer de tykkere farver godt. Vælg et par forskellige typer; runde pensler er gode til detaljer, mens flade pensler fungerer godt til baggrunde.
  • Lærred – Begyndere starter oftest med bomuldslærreder, da det er billigere end hørlærreder, men giver en god maleoverflade for begyndere. Nogle bruger malerplader.
  • Palet – En palet til farveblanding, som kan være en simpel aviseller en engangspalet.
  • stor bøtte med vand – Til fortynding af malingen og rengøring af penslerne.
  • Klude eller papirhåndklæder – Til at tørre pensler af og fjerne overskydende maling.
  • Husk at akrylmaling sætter sig fast på tøj, så tag hyggetøj på, når du maler og dæk dit bord af.

Er det et krav at man har et staffeli for at kunne male malerier?

Du behøver ikke et staffeli for at komme i gang med simple øvelser i mindre formater, det kan du anskaffe dig hen ad vejen. Du kan bruge et søm på en væg for at holde maleriet oppe i dit synsfelt. Så kan du gå til og fra maleriet i takt med at du arbejder på det. Sæt en snor bag på maleriet med ønsker. Du kan male malerier på dit skrivebord, så skåner du dine albuer og skuldre for skader.

Teknikker for begyndere

Når du maler med akryl, kan du eksperimentere med mange teknikker, fordi akryl tørrer hurtigt og er meget alsidigt:

  • Lag-på-lag: Begynd med en tyndere baggrundsfarve og byg lag på lag. Dette skaber dybde i maleriet og er nemt med akryl, da hvert lag hurtigt tørrer og bliver permanent, så de ikke blander sig unødigt.
  • Farveblanding: Prøv at blande dine egne farver. Når du forstår grundfarverne, kan du skabe et stort udvalg af nuancer, der tilføjer personlighed til dine malerier.
  • Tørbørste-teknik: Tørbørstning betyder, at du bruger en næsten tør pensel til at skabe teksturerede effekter. Denne teknik fungerer især godt til landskaber og strukturerede overflader som græs og klipper.

Tips til at komme i gang

  • Planlæg din komposition – Lav en let skitse på lærredet med blyant for at have en klar idé om, hvordan dit billede skal se ud. Dette hjælper dig med at undgå fejl og giver en bedre struktur. Du kan bruge kridt til optegning – hvis du ikke ønsker at blyantstreger kan ses på et senere tidspunkt.
  • Vær ikke bange for fejl – En af de bedste ting ved akryl er, at du kan male fejl over. Denne tilgivende egenskab gør det nemt at prøve forskellige malemetoder af.
  • Eksperimentér med tekstur og effekter – Prøv at bruge spartler, svampe eller endda dine fingre til at skabe forskellige teksturer. Akryl er perfekt til teksturlege, og der er ingen faste regler!
  • Tålmodighed med tørretiden – Selvom akryl tørrer hurtigt, kan tykkere lag tage længere tid. Hvis du vil undgå, at lagene blander sig for meget, så lad dem tørre helt inden du maler næste lag.

Konklusion

Akrylmaling er en spændende og alsidig kunstform, der er perfekt for begyndere, som ønsker at eksperimentere med farver og teksturer. Hvis du ønsker et dynamisk udtryk med kraftige farver, er akryl ideelt. Samtidig kan akvarel være et godt valg, hvis du vil opnå et mere sanseligt og mere farverigt udtryk. Akrylmaling har unikke kvaliteter og kan bruges til forskellige projekter – så hvis du vil male dit første maleri på lærred – så er akrylmaling vejen frem. Så undgår du også giftige farvestoffer som i fx Oliemaleri.

Så fat penslen, og kom i gang med at male på lærred! Det vigtigste er, at du nyder processen og tillader dig selv at udforske og eksperimentere med teknikker og farver.

Når du har prøvet forskellige metoder i varierede motiver, så vil du bliver bedre til at forstå, hvordan du maler malerier. Så kan du altid gå op i større størrelse lærreder senere.

Hvem ved, måske bliver dit næste projekt et mesterværk.

Vil du vide mere?
Tag et kig på følgende online kursus

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Akrylmaleri for begyndere

Lær at male malerier på lærred med akrylmaling

Mette Hansgaard

Relaterede artikler

Hobby & Kreativitet

Akvarelmaleri fra bunden: En grundlæggende guide f..

03. november 2024

Fra materialevalg til første penselstrøg. Følg denne trin-for-trin guide til akvarelmaling for begyndere og skab dit før..

Hobby & Kreativitet

Avancerede akvarelmalingsteknikker for begyndere

29. oktober 2023

Klar til at tage din akvarelmaling til det næste niveau? Udforsk avancerede teknikker og hemmeligheder, selv for begynde..

Hobby & Kreativitet

Akvarelkunstens grundtrin: En begyndervejledning t..

28. oktober 2023

Lær grundlæggende akvarelmalingsteknikker og tag dit første skridt ind i den farverige verden af akvarel. Start din kuns..

Hobby & Kreativitet

Mester Akvarel Med Vores Online Kurser: En Dybdegå..

02. august 2023

Bliv ekspert i akvarelmaleri med vores dybdegående guide. Oplev de bedste online kurser og teknikker til at mestre akvar..