- Hjem
- Blog
- IT & software
- Hvad er e-learning, og hvordan kommer du bedst i gang?
Hvad er e-learning, og hvordan kommer du bedst i gang?
I dette indlæg gennemgår vi e-learning fra A-Z. Du får en dybdegående guide til både at skabe dit eget e-learning indhold, samt hvordan du bedst muligt lærer på elektronisk vis.
E-learning (eller e-læring, som det hedder direkte oversat til dansk) er en af de fantastiske opfindelser, en digitaliseret verden har medført – i dag kan alle med en internetforbindelse nemlig få helt nye evner uden at skulle forlade hjemmet.
I denne guide gennemgår vi, hvad e-learning helt præcis er og indebærer.
Guiden er dermed både til dig, der vil lære, hvordan du kommer i gang med at skabe elektronisk læringsindhold – og dig, der vil vide, hvor du finder den bedste online læring, samt hvilke fordele og ulemper du bør overveje.
Husk, at e-learning med fordel kan suppleres med blended learning for at skabe en komplet læringsproces.
Hvad er e-learning?
E-learning er elektronisk læring/undervisning, der formidles gennem digitale enheder som computere, tablets og smartphones. Det erstatter dermed de fysiske rammer for traditionel undervisning og giver mulighed for at tage kurser, opkvalificere en eftertragtet evne og/eller medarbejdertræning – uanset hvor man befinder sig.
E-læring kan dermed bruges til alt fra efteruddannelse og certificeringer til personlig udvikling og hobbyer. Det kan være særligt effektivt i kombination med praksisorienteret læring - som f.eks. via 70-20-10 modellen.
Formaterne spænder bredt. Det kan være alt fra korte videoer on-demand, til fulde kurser med undervisere, der afholder live-sessioner. Fordelen er, at deltagere kan lære i deres eget tempo, fra hvor som helst, og tilpasse læringen efter deres behov.
Hvad betyder e-learning, og hvad er definitionen?
E-læring betyder "elektronisk læring" og dækker enhver form for undervisning, som foregår via elektroniske enheder. En dækkende definition er dermed: “Undervisning/træning uafhængig af tid og sted, der leveres digitalt og enten tilgås via internettet eller er downloadet på forhånd.”
E-learning kan foregå synkront, hvor deltagerne og underviserne er til stede på samme tid, eller asynkront, hvor indholdet forbruges på det tidspunkt, der passer den enkelte studerende. Det kan også være en kombination, hvor online undervisning foregår live, hvorefter der lægges en optagelse tilgængelig.
Hvordan laver man e-learning?
Går du og overvejer at skabe dit eget e-læringskursus? Måske er det nemmere, end du tror. Vi har i hvert fald samlet en trin-for-trin guide til at komme godt i gang med at udvikle dit helt eget e-learning indhold:
1: Definer dine interesseområder – og derefter din målgruppe
Først og fremmest skal du være klar over, hvad du ved noget om – og hvem din undervisning derfor skal være rettet mod.
Er du den fødte handyman, skal du måske give kurser i at fikse ting i hjemmet. Ved du en masse om marketing, skal du måske give konkrete tips og tricks til at markedsføre virksomheder og produkter.
I starten vil det ofte hjælpe at være så specifik og konkret som muligt, så du er sikker på, at din målgruppe får værdi af indholdet.
2: Strukturér indholdet – og gør læringen lettilgængelig
Det er vigtigt, at dit kursus har en klar og logisk struktur, så det bliver nemmere at følge for deltagerne. Her kan det være en fordel at bryde dit indhold op i mindre moduler eller lektioner, så deltagerne kan fokusere på én ting ad gangen.
Du kan med fordel bruge både video, tekst, quizzer og opgaver, så du har forskellige midler til at engagere deltagerne og lette deres læringsrejse.
3: Vælg det rette format
Alt afhængigt af din målgruppe og dit emne kan du eksperimentere med forskellige formater som f.eks.:
- Videoer (optag dig selv undervise eller brug animationer i dit materiale)
- Tekstbaseret læring (f.eks. artikler, e-bøger og præsentationer)
- Interaktive elementer (f.eks. quizzer, opgaver og diskussionsfora)
Her hjælper det i særligt høj grad at kende målgruppen, og hvordan de lærer bedst. Du kan evt. spørge dine tidligere deltagere, hvad de særligt godt kunne lide – og hvad de manglede.
4: Vælg den rette platform
Der findes mange platforme, hvor du kan hoste dit e-learning kursus. Du kan f.eks. gøre det hos os – vi har nemlig lagt alt vores energi i at gøre det nemt og enkelt at skabe og sælge online kurser.
Hvis du ikke finder, hvad du skal bruge hos os, er du altid velkommen til at kontakte os direkte, så skal vi nok forsøge at hjælpe dig godt videre.
5: Test og tilpas
Inden du lancerer dit kursus, er det vigtigt at teste det. Bed nogle testpersoner om feedback, og lav derefter justeringer ud fra deres input for at sikre, at din undervisning er tydelig, værdifuld og brugervenlig.
Hvilke fordele og ulemper er der ved e-learning?
Som med alle andre læringsformer har e-læring både fordele og ulemper, som du bør være opmærksom på:
Fordele:
- Deltagerne kan lære i deres eget tempo, så de nemt kan tilpasse læringen, selvom de har en travl hverdag.
- E-learning har høj tilgængelighed, da det eneste krav er en internetforbindelse og/eller en digital enhed som en PC eller smartphone. E-læring kan dermed tilgås fra hvor som helst i verden.
- Det er ofte billigere at producere og deltage i e-læring, fordi der ikke er behov for fysiske faciliteter eller materialer. Nogle kurser og videoer er endda gratis.
Ulemper:
- E-læring kan mangle den direkte interaktion, man har i et fysisk klasseværelse. Det kan være svært at få hurtige svar på spørgsmål eller personligt engagement fra en underviser. Det kan man dog i live online undervisning.
- Hvis din internetforbindelse er ustabil, kan det være en udfordring at få en gnidningsfri læringsoplevelse.
- E-læring kræver en høj grad af selvdisciplin og motivation. Uden en fast struktur, som naturligt følger af at møde fysisk op, kan det være svært at holde sig på sporet. Derfor er det også ekstra vigtigt at dele indholdet op i kortere moduler, så kursusdeltagere følger en naturlig fremdrift og struktur.
Hvad koster e-learning?
Prisen på e-læring varierer enormt afhængigt af platformen, kursusindholdet og underviseren. Her er et par eksempler:
- Mange ressourcer er gratis, som f.eks. YouTube-videoer, blogindlæg og gratis webinars.
- Der findes også mange betalte muligheder. Priserne kan variere fra under hundrede kroner for mindre kurser til flere tusinde kroner for certificerede uddannelser. Hos os finder du kurser i alle prislejer, lige fra hobbykurser til professionelle udviklingskurser.
Hvad er de bedste e-learning platforme?
Her er nogle af de mest populære platforme for e-læring, som er relevante for et dansk publikum:
- Lumant (vores platform)
Vi er en 100% dansk platform, der fokuserer på online kurser og undervisningsforløb på dansk. Vores ultimative mission er at gøre det nemt at skabe og sælge kurser med værdifuld læring, og herunder har vi skabt vores egen full-service platform med fuld fokus på brugervenlighed for både undervisere og deltagere.
Coursera samarbejder med topuniversiteter og organisationer for at levere kurser, som kan være decideret karriererettede uddannelsesforløb. Platformen er ideel for dem, der ønsker at dykke dybt ned i akademiske emner eller opnå certificeringer.
En abonnementsbaseret platform, der fokuserer på kreativ læring, som f.eks. design, kunst, foto og marketing. Den er perfekt for dem, der vil forbedre deres kreative evner gennem hands-on projekter og interaktive kurser.
LinkedIn Learning tilbyder en række professionelle kurser, især inden for forretningsudvikling, teknologi og kreative fag. Det er en god løsning for dem, der ønsker at udvikle deres færdigheder og forbedre deres karrieremuligheder.
Uanset om du vil skabe eller forbruge e-læring, er mulighederne efterhånden store og varierede. Det vigtigste er derfor at vælge en platform og et format, der passer til netop dine behov og dit læringsmål.
Relaterede artikler
Hvad er IT Sikkerhed? En omfattende guide til besk..
14. juli 2023
Dyk ned i vores detaljerede guide og lær alt om "Hvad er IT sikkerhed?".
Hvordan bruger man ChatGPT? Din ultimative guide
18. juni 2023
Hvad kan man bruge ChatGPT til, og hvordan virker det? Få de vigtigste tips og tricks i den eneste guide, du behøver læs..
Hvem har lavet ChatGPT?
19. juni 2023
Fra det banebrydende team hos OpenAI til de komplekse processer af maskinlæring, vi vil guide dig gennem denne fascinere..
Hvad er ChatGPT?
17. juni 2023
Hvad er ChatGPT? ChatGPT er en interaktiv sprogmodel, der revolutionerer menneske-computer-interaktion. Lær alt hvad du ..