- Hjem
- Blog
- Skole & Uddannelse
- Sådan bliver du bedre til matematik – lær matematik på denne måde
Sådan bliver du bedre til matematik – lær matematik på denne måde
Få en grundlæggende introduktion til at blive bedre til matematik. Lær matematik med disse 4 enkle trin.
I dette indlæg får du en grundlæggende introduktion til at blive bedre til matematik. Indlægget skal ses som motivation til at gå i krig med de enkelte matematiske begreber, så du kan få en god start på din læringsrejse.
Du får både gode tips og de bedste online ressourcer – samt råd til dig, der decideret hader matematik.
Dit mål er ikke at blive matematiker – men at bestå matematik!
Helt grundlæggende er dette indlæg skrevet til dig, der har en frustration rettet mod matematik. Dig, som egentlig bare gerne vil være god nok – og ikke har et mål om at tage en Ph.d. i matematik.
Derfor skal du først og fremmest øve dig på den type opgaver, du skal eksamineres i. Du skal forstå, hvordan opgaverne løses, hvordan matematikbegreberne fungerer, og hvilke tematikker, der går igen.
Øvelse er vejen frem. Vi kan læse nok så meget om et emne, men det er først, når vi går i krig med det praktiske, at vi lærer det. Derfor starter vi med en oversigt over vores bedste matematikkurser:
Træn eksamensopgaver i matematik med disse kurser
Hvordan bliver man bedre til matematik? 4 enkle trin
Det er ikke os alle, der kan blive matematikprofessorer – men vi kan alle blive bedre til matematik - og kunne bestå på et fint niveau.
Du kan forbedre dine matematikevner ved at følge disse 4 enkle trin:
1: Forstå grundlæggende matematiske begreber
Hvis du vil lære matematik, kræver det en forståelse af de grundlæggende matematiske begreber: addition (lægge til), subtraktion (trække fra), multiplikation (gange) og division (dividere).
- Addition betyder at lægge et eller flere tal sammen for at finde tallenes samlede værdi. Eksempel: 1+1=2 og 5+5=10 (forestil dig, at du har 5 æbler, og får 5 flere. Du har nu 10 i alt.)
- Subtraktion er modsætningen til addition og betyder at trække et tal fra et andet for at finde forskellen mellem dem. Eksempel: 2-1=1 og 10-5=5 (forestil dig, at du har 10 æbler, og du taber 5 på vej hjem fra skole. Du har nu 5 tilbage.)
- Multiplikation betyder at gange to tal med hinanden for at finde produktet af dem. Eksempel: 2*2=4 og 5*5=25 (forestil dig, at du har 5 bunker med hver 5 æbler i. Du lægger nu alle 5 bunker med de 5 æbler i én samlet bunke – og har nu 25 i alt.)
- Division betyder at opdele et tal i lige store dele. Eksempel: 4/1=4 og 20/4=5 (forestil dig, at du har en bunke med 20 æbler. Du opdeler bunken i 4 lige store bunker – der er nu 5 æbler i hver bunke.)
2: Øv dig regelmæssigt
Jo mere du øver dig, desto bedre bliver du til matematik – ligesom med alt muligt andet. Igen er det vigtigt med en grundlæggende forståelse, og derfor bør du løse mange forskellige typer opgaver for at forstå matematik på et godt niveau.
Her er nogle eksempler på, hvordan du kan løse forskellige typer opgaver for at styrke dine matematiske evner:
- Øv dig på de grundlæggende regneregler (addition, subtraktion, multiplikation og division) ved at løse regnestykker i forskellige sværhedsgrader.
- Øv dig i procentregning, såsom at finde procentdelen af et tal, beregne procentvis ændring og løse problemer, der kræver brug af procentdele.
- Øv dig i at forenkle og løse algebraiske udtryk (bogstavsregning) ved hjælp af de grundlæggende algebraiske regler.
- Øv dig i geometriske opgaver, der f.eks. er beregning af omkreds, areal og volumen af forskellige former som kvadrater, rektangler, cirkler og trekanter.
Vi har inkluderet tilgængelige online ressourcer til grundlæggende matematikopgaver nederst i dette indlæg.
3: Find en god læringsmetode – og spørg om hjælp!
En vigtig del af at lære matematik er at finde den metode, der fungerer bedst for dig – uanset om det er via lærebøger, videoer eller som del af en studiegruppe.
Vær desuden ikke bange for at bede om hjælp fra lærere, venner eller tutorer (fysisk eller online), hvis der er noget, du ikke forstår.
Sørg derfor for at:
- Prøve at lære matematik med både lærebøger, online kurser, og sammen med en studiegruppe. På den måde kan du finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig.
- Bede om hjælp, når du har brug for det. Det kan både være fra lærere, venner eller online ressourcer. Klarhed er vigtigt på din matematiske rejse, så du sikrer dig, at du er på rette vej.
- Vær proaktiv ved på egen hånd at søge efter ressourcer og løsninger på eventuelle forhindringer, du støder på. Hjælpen kommer til den, der søger den.
4: Brug matematik i hverdagen
Vi bruger faktisk matematiske koncepter hele tiden i hverdagen, f.eks. når vi handler ind, laver mad og planlægger ture og rejser. Hvis du er opmærksom på dette, kan det aktivt styrke din forståelse, da matematik på den måde bliver mere virkelighedsnært.
Gør f.eks. følgende:
- Brug matematik til at lave og tilpasse dit månedbudget, herunder beregne faste udgifter og planlægge økonomiske mål med f.eks. opsparing og investeringer.
- Når du handler, kan du bruge matematikken til at beregne priser og sammenligne tilbud og derigennem beregne den bedste værdi for pengene.
- Matematik spiller en stor rolle i madlavning, hvor du skal beregne mængder, omregne enheder og justere opskrifter alt efter dine præferencer og hvor mange, du skal lave mad til.
- Når du rejser, kan du bruge matematik til at beregne afstande, rejsetider, brændstofforbrug og de overordnede transportomkostninger.
Jeg hader matematik – hvordan lærer jeg at kunne lide det?
Hvis du hurtigt bliver frustreret, når emnet falder på matematik, er der flere ting, du kan gøre for at håndtere det:
- Prøv at finde ud af, hvad du synes er udfordrende eller frustrerende ved matematik. Er det visse koncepter, sværhedsgraden af opgaverne eller følelsen af ikke at kunne mestre det? Når du kender årsagen, kan du nemmere overkomme følelsen.
- Prøv at ændre din indstilling til matematik fra negativ til løsningsorienteret. Husk, at matematik er en færdighed, der kan læres og forbedres, hvis bare du lægger en vis mængde tid og en god indsats. Fokuser på de små fremskridt – så kommer det stille og roligt af sig selv.
- Søg støtte fra lærere, tutorer, venner eller familie, der kan hjælpe dig med at forstå svære koncepter – eller ’blot’ opmuntre dig på din læringsrejse. Det kan også være godt at deltage i studiegrupper eller online fora, hvor du kan dele dine udfordringer og få gode råd.
- Prøv at finde måder at gøre matematik mere relevant og meningsfuldt for dig. Find eksempler på, hvordan matematik bruges i virkelige situationer, som du selv står i (f.eks. rejseplanlægning og indkøb).
- Tag det i dit eget tempo og fokuser på at forstå grundlæggende koncepter, før du går videre til mere komplekse emner. Det er vigtigt at huske, at det er okay at støde på udfordringer undervejs – det gør vi alle.
Lær matematik online med vores kurser
Online ressourcer med gode matematikøvelser
Her er nogle online ressourcer på dansk med gode matematikøvelser:
MatematikFessor
MatematikFessor er en dansk ressource med interaktive matematikøvelser og lektioner for elever fra grundskolen til gymnasieniveau. Du kan finde øvelser, der dækker alt fra grundlæggende regning til avancerede matematiske emner.
Webmatematik
Webmatematik.dk har en bred vifte af matematikøvelser og opgaver, der er organiseret efter emne og sværhedsgrad. Du kan finde øvelser, der hjælper med at styrke dine regnefærdigheder, forstå matematiske begreber og løse problemer.
Matematikbanken
Matematikbanken.dk har et omfattende bibliotek af matematikøvelser og opgaver, der er organiseret efter emne og sværhedsgrad. Du kan finde øvelser, der dækker alt fra grundlæggende regning til avancerede matematiske emner.
Relaterede artikler
Tag en online uddannelse: Gør din fremtid sikker
20. april 2023
Opdag fordelene og udfordringerne ved online uddannelse. Få tips til at lykkes med din online uddannelse og sikre din fr..
Hvad er 70-20-10 modellen, og hvordan kan den brug..
Invalid Date
I dette indlæg får du en dybdegående guide til 70-20-10 modellen, herunder hvorfor den er effektiv, og hvordan den kunne..
Online Maple™ kursus: Bliv ekspert i Maple™ og kla..
07. januar 2023
Går du på gymnasiet og skal snart til din matematik A eller B eksamen? Hos Lumant kan du taget et online Maple™ kursus.
Hvorfor du bør forberede dig til din eksamen
14. juni 2022
Der er flere forskellige grunde til, at du bør forberede dig til eksamen, vi kommer med nogle af dem her.